Back to Main Page
Change language: You are here: News > Better Globe news > Preview Printer friendly version Print   |  Login
 

Better Globe

News


Fantastiska nyheter för 2012 – Äpplemangoträd gör det möjligt att fortsätta med en förväntad årlig avkastning om 15 %!
Published: January 17 2012 | Last updated: January 17 2012 | Share with others
Article written by: Rino Solberg | Edited by: Elida León Gustafsson
Better Globe Newsletter
1/17/2012

Fantastiska nyheter för 2012 – Äpplemangoträd gör det möjligt att fortsätta med en förväntad årlig avkastning om 15 %! 

Publicerat den 17:e januari, 2012 av Jan Bolmeson 

Som du kanske minns var vi förra året tvungna att gå ut med att vi skulle sänka den årliga förväntade avkastningen från 15 % till 10 % med start den 1:e januari 2012. Det var inga goda nyheter eller något som vi i ledningen gladdes åt. Därför har vi i nästan ett år nu arbetat med att hitta en lösning för hur vi skulle kunna behålla avkastningen på 15 % från det femte året. Efter många motgångar var vi nästan på väg att ge upp.

I stora drag handlade det om att det inte finns särskilt många grödor som ger årliga skördar, som man kan sälja på årsbasis, som trivs i de torra områdena där vi har våra plantager. Det var därför initialt valde Acacia Senegal och Gum Arabic eftersom de trivs i just dessa områden.

När vi dock slutligen, på grund av olika anledningar och omständigheter, insåg att marknaden för dessa produkter var alldeles för osäker för att vi skulle kunna hålla våra löften framgent, hade vi inget annat val än att sänka den förväntade avkastningen till 10 %.

Avkastningen är inget som vi upplevde att vi kunde ”chansa” med utan vi ville vara säkra. Därför började vi en lång och mödosam undersökning av andra träd och grödor som vi skulle kunna använda istället. Länge hittade vi ingenting som trivdes under de förutsättningarna som råder i våra plantager belägna i semi-öknen.

Vi gav inte upp och den 13:e december fick de första resultaten som var goda nyheter. Det tedde sig som att ungefär 5.000 hektar i södra Nyongoro kunde användas för att plantera minst 500.000 träd av en speciell typ av ”Äpple-mango”.

Den 28:e december, efter en testplantering av 30 träd, där vi analyserade tillväxten, jorden, mätte temperatur och tittade på föregående års nederbörd, blev vi övertygade: Vi kan odla ”Better Mango” i det här området.

Det betyder att från ungefär tredje året efter plantering så kan vi ha ett träd som ger så pass mycket avkastning för att vi ska kunna täcka de nödvändiga 15 % per Better Globe träd (2.25 € per träd).

Med bakgrund i det här, är det med stor glädje jag kan presentera de fantastiska nyheterna att Better Globe kommer att behålla sin förväntade årliga avkastning om 15 % från och med år 5 även för träd köpta 2012 och framgent.

Vi hoppas att det här är goda nyhetter för alla och vi har en särskild god anledning att önska dig god fortsättning och ett gott Better Globe-å 2012!

Med bästa hälsningar,

Rino Solberg

Styrelsens ordförande